2 min lukuaika

SUUNNITELTU KUNNOSSAPITO JA MITEN SE PARANTAA YRITYKSEN TUOTTAVUUTTA

OTA YHTEYS
Featured Image

Kuva Ibrahim BoranUnsplash

Muistan elävästi yhden ensimmäisistä kokemuksistani huonosta kunnossapidosta. Olin juuri päässyt unelmatyöpaikkaani halutussa yrityksessä, ja ensimmäisellä viikolla yksi päätuotantolinjan kone hajosi. Uudet työkaverit kertoivat, ettei tämä ollut kovin harvinaista. Siitä seurasi viikon mittainen päänsärky tuotannon pysäyttämisestä, turhautuneiden asiakkaiden hoitamisesta ja hajonneen koneen korjaamisesta niukalla budjetilla.

Silloin tajusin, että vuonna 1736 tulipalon uhan alla olleita philadelphialaisia neuvoneen Benjamin Franklinin kuuluisa sanonta - "Unssi ennaltaehkäisyä on pari kilon arvoinen" - piti kyllä paikkansa.

On sanomattakin selvää, että tulipalojen ehkäisy on parempi kuin niiden sammuttaminen, mutta missä määrin me  oikeasti voimme suojautua rakennusten, koneiden tai laitteiden vikaantumiselta tai rikkoutumiselta?

Vuosia ammatillista uraa rakentaneena olen edelleen hämmästynyt, kuinka usein yritykset eivät ymmärrä suunnitellun kunnossapidon merkitystä. Kunnossapidon hallintaan, optimointiin ja tehokkuuteen keskittyneenä bloggaajana pidän tärkeänä korostaa ja jakaa tietämystäni tästä aiheesta – olennainen osa, jota ei saa koskaan jättää huomiotta, varsinkin kun on kyse pitkän aikavälin menestyksestä.

Tiesitkö, että hyvin suunniteltu kunnossapidon johtamisstrategia voi säästää jopa 12 - 18 % yritysten korjauskustannuksissa? No kukapa ei sitä haluaisi?

Yritykset, jotka eivät huomioi suunnitellun kunnossapidon tärkeyttä, joutuvat reagoimaan koneiden rikkoutumiseen ja suunnittelemattomiin huoltoseisokkeihin, jotka olisi voitu helposti ehkäistä. Tällaisten sudenkuoppien välttämiseksi on välttämätöntä laatia ja ylläpitää yksityiskohtainen ennakkohuoltosuunnitelma.

Mitä suunniteltu kunnossapidon hallinta siis tarkalleen ottaen on?

"Se on ennakoiva lähestymistapa yrityksen fyysisen käyttöomaisuuden, kuten rakennusten, koneiden ja laitteiden hallintaan ja kunnossapitoon. Se sisältää säännöllisten tarkastusten, koneiden huollon ja varaosien vaihtamisen tehokkaasti ennen kuin suuria ongelmia ilmenee. Parhaimmillaan se vähentää suunnittelemattomat seisokit nollaan ja maksimoi yrityksen tuottavuuden."

Huoltosuunnitelman tulee sisältää ainakin seuraavat asiat:

1. Rakennusten, koneiden ja laitteiden säännöllinen tarkastus ja kunnon arviointi;
2. Ennaltaehkäisevä ennakkohuoltoaikataulu;
3. Laitevalmistajien ja varaosien toimittajien tunnistaminen ja suhteiden luominen niihin;
4. Henkilöstön koulutus ja kunnossapitokäytäntöjen kehittäminen;
5. Kunnossapitojärjestelmä kunnossapitotietojen seurantaa, raportointia ja analysointia varten.

Oikein laaditun kunnossapidon hallintasuunnitelman toteuttaneet yritykset nauttivat laitevikojen merkittävästä vähentymisestä, tuottavuuden ja tehokkuuden kasvusta sekä korjauskustannusten huomattavasta alenemisesta.

Olen nähnyt ja kokenut, mitä kunnossapidon hallinnan laiminlyönnistä seuraa, joten kehotan kaikkia yrityksiä, suuria tai pieniä, kiinnittämään tähän olennaiseen tekijään sen ansaitsemaa huomiota. Saatat huomata, että sijoituksesi on vaivan arvoinen pitkällä aikavälillä.

Suunnitellun kunnossapidon hallinta on tietysti jatkuva prosessi. Mikään suunnitelma ei ole täydellinen, ja aina on parantamisen varaa.

Muista! Kuten muinainen kiinalainen filosofi Lao Tzu sanoi: "Tuhannen mailin matka alkaa yhdellä askeleella."

lao-tzu-the-journey-of-a-thousand-miles

LÄHDE: Lao Tzu - The Journey Of A Thousand Miles by Dynamic

Ota siis se ensimmäinen askel tänään ja koe suunnitellun kunnossapidon parantava vaikutus yrityksesi tuottavuuteen!

 

PYYDÄ LISÄTIETOJA